Tőkehal püré
 " Brandade de morue"

  Tipikus dél franciaországi specialitás,száritott tőkehalból és burgonyapüréből készült étel.
  A tőkehalat az északi tengerben halászák és mivel az egyetlen tárolási lehetőség a szárítás és a
  sózás volt. így került a mediterrán vidékre a tőkehal, ide jöttek a sóért és cserében itt hagyták a
  tőkehalat.
   

              Hozzávalók:
                           - 40 dkg száritott tőkehal
                           - 1-2 dl  oliva olaj
                           - 1 dl tejföl vagy tej
                           - 40 dkg burgonya
                           - 2 gerezd fokhagyma
                           - 1 citrom
                           - bors
tõke hal
                 Elkészités:

24 órával az elkészítés elött a száritott tőkehalat hidegvízbe áztatjuk,  sótalanitjuk,többször kicseréljük a vizet.  Másnap a burgonyát lehámozzuk apró kockákra vágjuk és megfőzzükEgy nagy lábos vizben megfőzzük a tőkehalat,a forrástól számitva 10 percig főzzük,majd kivesszük és lehúzzuk a bőrét,kiszedjük a  szálkákat ha van.
Enyhe tűzön egy lábosban  a halat , a citrom levét és az oliva olajat  fakanállal folyamatosan kevergetve össze dolgozzuk míg egy sűrű  pürét nem kapunk majd hozzá adjuk a tejet a préselt fokhagymát és  a főtt burgonyát és addig kevergetjük mig egy teljesen összedolgozot pürét nem kapunk. Egy sütőbe illő tálban egy kis vajjal a tetején pár percre sütőbe tesszük  míg a vaj megolvad.

Ha nem kapunk szárított tőkehalat, csinálhatjuk fagyasztott halból,  akkor természetesen nem kell beáztatni.