Gesztenyével töltött pulyka recept
A gesztenyével töltött gesztenyés karácsonyi pulyka recept elkészítése

Hozzávalók

3kg-os pulyka
20 dkg darált borjúhús

2 evõkanál finomra szeletelt petrezselyem
30 dkg gesztenye
1 zsemle
1 dl tej
1 tojás
10 dkg füstölt szalonna
1-2 vöröshagyma
2 mogyorohagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szegfüszeg
5 dkg vaj
só,bors

Elkészítés

A töltelék elkészítése

A vöröshagymát, mogyorohagymát és a fokhagymát  nagyon apró  szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát szintén vékony szeletekre metéljük. A zsemlét felitatjuk a forralt tejben,kicsavarjuk ,majd 15dkg gesztenyét pár percet forró vizben fõzzük,leszürjük és lereszejük.
Enhye tũzön a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk a szalonnát félre tesszük és a zsírjában a hagymát fokhagymát,mogyorohagymát és a szegfüszeget folyamatos kevergetés mellett összefonnyasztjuk.
Mikor kész egy tálban alaposon összekeverjük a darált borjú hússal,petrezselyemmel,a reszelt gesztenyével,zsemlével,szalonna szeletekkel és egy felvert tojással,megsózzuk,megborsozzuk.

Sütés

Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulyka hasüregét és a nyilást bevarrjuk,majd egy sütõbe illõ tálba tesszük,meglocsoljuk 4 kannál meleg vízzel és behelyezzük a hideg sütõbe,majd beállitjuk 210 fokra és 2 és fél órát sütjük.Idõnként meglocsoljuk.

A köret elkészítése

A gesztenyét sós forró vízben félig megfõzzük,majd  3O percel a sütés befejezése elött a pulyka köré helyezzük a vajjal együtt.