Burgundi marhapörkölt recept

Egy pörkölt recept a francia konyhából paprika nélkül.

Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók:
 - 1 kg pörköltnek való marhahús
 - 2 fej vöröshagyma
 - 2 sárgarépa
 - 20 dkg gomba
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 2 babérlevél
 - kakukkfű
 - 2 szegfűszeg
 - petrezselyem
 - liszt
 - olaj
 - só,bors
 - burgundi vörösbor

marhapörkölt
Előkészítés:
 A pörkölthúst 5 cm-es kockákra vágjuk, a sárgarépát vastag karikákra szeljük, a vöröshagymát és a  fokhagymát apró szeletekre, a gombát szeletekre vágjuk.
 
 Főzés:
 Egy megfelelő edényben felmelegítünk négy evőkanál olajat, beletesszük a darabokra vágott  marhahúst és minden oldalon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, majd lassú  tűzön kevergetve kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk 2 evőkanál liszttel és jól összekeverjük.  Ezek után lassan kevergetve, fokozatosan adjuk hozzá a vörösbort, egészen addig, míg  3/4  részben ellepi a húsunkat, majd vízzel felengedjük, hogy teljesen ellepje. Hozzáadjuk  a babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselymet, szegfűszeget, ízlés szerint megsózzuk és  borsozzuk. Kb.másfél órát főzzük lassú tűzön, néha megkeverjük. Ha már majdnem teljesen  puha a hús, akkor beletesszük a gombát és még kb. 15 percet főzzük. Ha szükséges, akkor  főzés közben egy kis vörösbort önthetünk hozzá.
 A burgundi marhapörköltet főtt burgonyával vagy tésztával tálaljuk.