Bȗche de noël | Karácsonyi Fatörzs

A buche de noel  egy igazán népszerü francia karácsonyi recept
Rumos vanilliás karácsonyi fatörzs recept

Hozzávalók

A piskótához

4 tojás
10 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1 zacskó vanilliás cukor
1 csipetnyi élesztõ
20  gr olvasztott vaj

A krémhez

2.5 dl tej
1 vanilliarúd
70 gr porcukor
1 zacskó vanilliás cukor
3 tojás
30 gr liszt
120 gr vaj
fél kávéskanál vanillia aroma
10 cl nádcukor szirup
5 cl rum

Elkészítés

A piskota elkészítése

A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétõl. 3 tojás fehérjét felverünk habbá,folyamatos habverés közben lassan hozzá adjuk a kristálycukrot,a vanilliás cukrot,majd 4 tojás sárgáját,végül a lisztet és az élesztõt.A kész masszát sütõpapírral kibélelt  sütõlapra öntjük,hogy 1-1.5cm vastag tésztát kapjunk.180 fokon elõmelegített sütõben 8-10 percet sütjük.Egy tiszta kicsit nedves konyharuhára boritjuk,lehúzzuk a papirt és a ruha segítségével többször felcsavarjuk. Egy órán keresztül felcsavartan hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése

Egy lábosban felforraljuk a tejet  a ketté vágot vanilliarúddal
Egy edényben felverünk egy tojást két tojás sárgájával a cukorral és a vanillia cukorral míg nem kapunk egy fehéres habot,majd állandó kevergetés mellett hozzá adjuk a lisztet,majd a forralt tejet.A keverékünket beleöntjük a lábosba és kis tüzön folyamatosan keverve felforraljuk egy percet.Az elkészült krémet beleöntjük egy tálba és habverõvel folyamatosan verve hozzá adjuk a vajat. Befedjük és behelyezzük hütõbe.

A karácsonyi fatörzs elkészítése

Kitekerjük a piskótát és bekenjük  a nádcukor szirup és a rum keverékével,majd bekenjük a kész krém két harmadával,a maradékot vissza tesszük a hütõbe. Egy folpack foliára helyezve összetekerjük a piskotát és egy órát a hütõbe rakjuk.Egy óra múlva egy tálra helyezve bekenjük kivül is a maradék krémmel,majd egy villát használva vonalakat húzkodunk,hogy fakéregre hasonlitson.

Vissza tesszük a hütõbe,hidegen tálaljuk.